A inceput


Da,a inceput.Si este vorba de marea plantare de toamna.Am inceput sa pun trandafiri sub peturi.Am inceput cu trandafirii de la lumanarea de botez a fetitei mele,ca prea erau frumosi 🙂

Am plantat si un hibiscus moscheutos roz,un alun,un mur Navaho si niste capsuni timpurii.Si asta este abia inceputul.Mai urmeaza si altele.Multi trandafiri la pet in primul rand.

Mai am de mutat o parte din capsuni si niste zmeura, un pui de prun si unul de corcodus galben.

La plantare folosesc gunoi de grajd ars.Am descoperit aproape de mine un loc unde lumea depoziteaza mormane de gunoi proaspat de grajd toata vara,apoi in toamna ii dau foc.Este excelent pentru plantare.Afaneaza si ingrasa pamantul in acelasi timp.

Pentru plantarea arbustilor,am sapat (adica sotul meu a sapat) gropi de vreo 30/30/30 cm.Adica adancime/lungime/latime.Asta pentru ca pamantul este destul de dens si vreau  sa dau voie radacinilor sa se dezvolte frumos.Am amesecat apoi pamantul scos 50/50 cu gunoi de grajd ars si l-am bagat in groapa ,cu ajutorul baiatului meu drag desigur, si am udat bine,dupa care am plantat arbustul si am mai adaugat pamant amestecat.Am legat arbustii de tutori,pentru ca sunt destul de mici si pentru ca vreau sa stea drepti.Plus ca nu vreau ca,din greseala,sa dam peste ei si sa ii rupem.

Am mai plantat si cateva fire de crizanteme olandeze.Astea sunt firave dar probabil ca in vreo 2 ani se vor face superbe.Am observat la crizanteme si tufanele ca se dezvolta rapid.

Am uitat sa imi pozez si ceapa verde plantata acum 2 saptamani.Are deja vreo 5-6 cm inaltime 🙂

Daca nu va incepe ploaia,ca vad ca este cam innorat afara,ma duc putin mai tarziu in gradina si continui curatatul zonelor unde ,in Octombrie ,vom planta vita de vie de masa,30 de butuci pe care sotul meu mi-a promis ca ii va cumpara.Si lui ii plac fructele si ii place sa aiba in gradina,dar eu sunt de-a dreptul maniaca la capitolul asta.Daca as putea as lua din toate o data.Dar,cum nu pot,ma multumesc cu ele si pe rand :))

Dupa cum v-am mai povestit,mi-am petrecut toate verile din copilaria si adolescenta mea la bunicii materni,care aveau o livada imensa cu tot felul de pomi fructiferi.Niciodata nu i-am auzind sa ne interzica sa mancam fructe,mai ales ca si noi ,nepotii, eram cuminti si nu le stricam aiurea.Asa ca m-am obisnuit sa am fructe tot timpul si eu,la randul meu,vreau sa imi invat copiii la fel.

4 gânduri despre „A inceput

  1. sa stii.Sa vezi ce se supara daca nu il las sa faca treaba……si cu ce seriozitate o face.Asa ca il las mereu,chiar daca face mai incet.
    Imi place sa il invat multe lucruri si ,mai ales sa il invat totul despre natura.

  2. Inainte de a cumpara vita de vie,documenteaza-te si cauta un soi care sa mearga in zona ta si cel mai important lucru,cauta un soi care sa reziste iarna fara a fi ingropat.Asa vei putea si sa conduci butucii intr-o forma inalta si sa-i exploatezi la intreaga lor capacitate.Cauta o statiune viticola,acolo vei gasi si specialisti care sa te indrume.

    1. pai cam asta am facut de un an incoace.Am tot cautat soiuri rezistente si la boli si la ger.Si la pomii fructferi la fel.La astia am mai cautat ceva: sa fie autopolenizatori,ca am putin teren si sa nu ma apucsa iau o gramada de pomi.

Lasă un comentariu