La cules de seminte


De ceva vreme, adica de cand au inceput sa se coaca legumele si sa infloreasca florile, m-am apucat de strans seminte. Asta in primul rand pentru ca nu vreau sa mai dau prea multi bani pe seminte primavara, iar in al doilea rand pentru ca vreau sa am numai seminte despre care stiu sigur ca au fost culese de la plante crescute ecologic. Si, tinand cont ca in zona mea oamenii( cel putin 80% din sat)  sunt prea saraci pentru a cumpara chimicale sa stropeasca gradinile, stiu sigur ca nici vantul nu imi poate aduce in gradina nici macar un strop de pesticide sau insecticide si nici seminte de cine stie ce planta stropita la greu 😛

Iar ceilalti 20% sunt veniti, ca si noi, de curand in sat, si isi doresc tot gradini fara chimicale.

Deocamdata am adunat seminte de rosii,din toate soiurile crescute de mine din semintele luate de pe net din Olanda, plus de la cele pe care le-am avut anterior sau sau de la rasadurile aduse de soacra mea si care mi-au placut cum s-au dezvoltat.

Anul acesta este primul an in care am pus si samanta de arpagic, si ceapa pentru samanta. Sunt foarte incantata de rezultate caci, dintr-o mana de seminte , a rezultat cam 1,5 kg de arpagic frumos, rotund, potrivit de mare, iar din 1,5 kg de ceapa, am adunat o multime de seminte.

Deci, de  la anul, nu voi mai cumpara arpagic ci il voi produce chiar eu. Nu este foarte simplu, caci randurile semanate se umplu repede de buruieni si e foarte migalos sa le  plivesti dar, avand in vedere ca  in fiecare an se tot scumpeste, iar noi consumam multa ceapa, merita tot efortul. Am deja si ceva  arpagic rosu, cam 500 grame, ca am avut cumparate vreo 3 plicuri cu seminte, dar la anul voi pune mai  multa ceapa rosie pentru seminte, caci este foarte gustoasa si sanatoasa.Le-am lasat pana au inceput capsulele sa se desfaca si sa se vada semintele, iar tijele sa se usuce. Apoi am taiat tijele de sus si am pus maciuliile cu seminte in ladita pe un cearceaf din bumbac, sa nu se imprastie si sa nici nu se inmoaie cumva de la caldura.

Cred ca voi umple un borcan de 400 grame cu ele, deci la anul voi avea si mai mult arpagic. Nu de alta, dar la noi se mananca ceapa mai ceva decat painea 🙂 asa ca am si terminat-o 😦  . Toata. Si cea verde si ladita pe care am mai umplut-o de ceapa uscata, si care scapase de la a fi mancata verde. Si asta din vreo 2,5 kg de arpagic puse in toamna trecuta si primavara asta. 😛

Deci, in toamna care tocmai se apropie, voi pune vreo 2 kg de arpagic, iar la primavara inca vreo 3. Asta asa, ca sa fiu sigura ca macar intru si eu in luna Decembrie cu ceva ceapa in lada 😛

Iar saptamana asta vreau sa pun iarasi vreo 4 randuri de arpagic, pentru a avea ceapa verde in Septembrie-Octombrie.

De usturoi nu mai zic, ca am inceput sa il pun si la ciorbe, ca pe leustean, la sfarsit, dupa ce sting focul. Si nu va pot spune ce aroma ii da, de pana si David a inceput sa il iubeasca si acum imi cere mereu chiar si paine prajita pe gratar si unsa cu usturoi la masa 🙂

Anul asta am facut destul de mult usturoi fata de anii trecuti, adica 1 ladita plina cu cel mai mic si fara cozi, plus o funie imensa cu vreo 100 de capatani sau chiar mai multe, ca nu le-am numarat 😛

Am avut anul asta un soi, de la unchiul sotului meu, cel care ne-a ajutat la construirea casei, vreo 5 capatani de usturoi foarte mare,cu doar 4-5 catei maxim, din care vreo 5 catei au facut maciulie ca la ceapa si, pe ea, o multime de catei mici de usturoi. A fost prima mea experienta cu samanta de usturoi 😛

Dupa ce toata luna Iunie a plouat foarte mult si , dupa ce am scos cateva capatani de usturoi din pamant putrede, am hotarat sa las maciuliile sa faca samanta, fara sa le rup, desi habar nu aveam cum sa procedez cu ele. Si nici pe net nu prea am gasit ceva care sa ma lamureasca.

Dar Mama Natura are grija sa ne arate pas cu pas ce trebuie sa facem asa ca , atunci cand au trebuit sa fie adunate semintele, am vazut ca sunt uscate si, la cea mai mica atingere se imprastiau bulbisorii pe pamant. Dei, i-am cules, i-am pus intr-o tava sa se usuce bine,iar acum am o multime de seminte de usturoi.

Le spun seminte desi sunt ca niste catei de usturoi in miniatura, deoarece o prietena de pe forumul eGradini, unde eu intru aproape zilnic si de unde am invatat foarte multe lucruri, mi-a explicat ca acesti bulbisori vor trebui semanati in toamna, la distanta de 1 cm unul de celalalt, iar la anul ei vor forma niste catei normali de ustuoi care vor trebui plantati, la randul lor, toamna urmatoare, iar din ei vor iesi, in sfarsit , peste 2 ani, capatanile de usturoi cele mari si frumoase 😛

Cam complicat si migalos nu-i asa ??? dar zau daca nu ma fascineaza si abia astept sa imi vad opera 😛 😛 😛 Vad eu la toamna ce ma asteapta, cand va trebui sa seman bob cu bob 😛

Am mai adunat, de asemenea, si seminte de morcovi, din cei uitati in gradina asta toamna si care au facut o multime de seminte, asa ca am adunat deja o galetusa de iaurt plina si inca mai sunt pe planta de cules. Sper sa fie, intre cei 3 morcovi care au facut seminte, si unul din soiul galben pe care l-am avut anul trecut si care era foarte dulce si bun. Eu am pus semintele amestecate, asa ca voi vedea la anul ce recoltez.

Noua ne place foarte mult si pastarnacul in mancare sau, pe cel care este foarte mare, il fac umplut, ca pe ceapa, rosii, dovlecei sau ardei. Este delicios si foarte dulce. Asa ca , an de an, am grija sa las in pamant toamna cativa pastarnaci frumosi, pentru seminte. Radacinoasele rezista foarte bine peste iarna in pamant, deci nu ma mai obosesc sa ii scot si sa ii replantez in toamna. Doar, eventual, ii mut toamna in locurile care imi convin, sa nu stea imprastiati prin gradina si sa pot sapa fara grija.

 

 

De asemenea, las si telina, sipatrunjel de radacina peste iarna in gradina, iar patrunjelul de frunze il mut intr-un loc mai ferit, iar daca peste iarna nu prea e zapada, il acopar cu folie de plastic. Iar la primavara, dupa ce voi culege de vreo 2 ori frunzele care se vor forma, il voi lasa sa faca seminte. Dupa ceculeg semintele smulg plantele cu tot cu radacina, deoarece isi vor fi facut ciclul.

La fel am facut si anul asta si acum astept sa se usuce semintele pentru a le culege si pe care le voi semana anul vitor.

Am mai cules, de asemenea, seminte de flori. Deocamdata de la craite si de la petunii, pe care le culeg pe masuta ce se formeaza.

Mai las sa cada si in gradina, pentru ca anul acesta am avut, pentru prima data, surpriza de a vedea rasarind singure petuniile, desi habar nu aveam ca rezista atat de bine semintele peste iarna. dar am mai strans pentru ca, asa cum zicea si Elisa , in gradina infloresc mai tarziu, iar mie mi-ar place sa am si unele care sa infloreasca in luna Mai.

Deocamdata asa arata raftul cu seminte, puse in cutii, cutiute si borcanele, mai putin semintele de ceapa, fasole pitica si usturoi, care urmeaza sa fie puse in borcane zilele astea, etichetate cu denumire si anul recoltarii.

 

Mai urmeaza si semintele de la Maria, (careia ii multumesc foarte mult), de dovlecei si castraveti, dar pe care ii voi mai lasa sa se matureze putin, si le voi pastra pana in 2014, pentru a le semana atunci si pentru a avea recolte frumoase.

Dovleceii mei de samanta inca mai sunt in gradina si ii voi culege abia dupa ce se vor usca vrejii.

Fasolea galbena lata nu a facut anul asta decat foarte putine pastai, desi am udat-o foarte mult si e foarte mare sideasa. dar am inteles de la prietenii mei ca toti au avut problema asta cu fasolea urcatoare, asa ca m-am resemnat si, cele cateva pastai le pastrez de samanta. Deja am cules cateva care s-au uscat si le-am semanat in locul de unde am scos arpagicul. Au rasarit deja si sper ca macar la toamna sa culeg si eu ceva fasole galbena lata, care imi place cel mai mult.

In curand voi aduna si stiuletii de porumb de floricele din care am o multime deci, la iarna, vom avea multe floricele de rontait la gura sobei 😛

 

Anunțuri

16 gânduri despre „La cules de seminte

    1. Multumesc.tocmai de asta scriu, in principiu.Sper ca experientele mele sa ii ajute si pe altii care abia pornesc la drum.Plus ca, din cand in cand, imi place sa recitesc si sa imi aduc aminte de lucrurile pe care le-am facut an de an

  1. Doamne ce de rabdare!
    Cel putin la semintele de morcovi si pastarnac,mie mi-au luat cateva ore bune pana am delimitat cele viabile de cele care nu erau bune.Am facut prostia sa nu notez denumirea lor de pe plic,ca altfel la acestea sincer nu ma incumetam sa le triez semintele.Ca sunt destule pe piata soiuri roamnesti si la preturi derizori,numai ca e drept nu toate sunt si bune 😀
    Maine am in plan,sa selectez semintele de leustean,asta am tufa de la vecina mea draga si este tare bun ,primavara divizez si tufele dar pun si seminte,mai am de strans si eu semintele de patrunjel ca am un soi foarte bun si productiv pe care l-am avut anul trecut,ca ce am cumparat anul acesta din 6 plicuri soiuri diferite abia am pus la ciorbite,deloc nu a fost bun,am si de la banca de gene 2 fire dar nu m-am atins de el l-am lasat sa imbatraneasca la anul ii iau samanta,si mi-a dat si marar si i-am luat si lui samanta,tot de la Bg mi-au dat o fasole mica abia a facut 2 tufe si cateva seminte,am strans 10 seminte le pun la anul sa le imultesc, 😀 la fel la mazare am colectat 6 seminte ,semintele de dovleac de la ei am crezut ca sunt de copt ,dar de unde ereau din aceia pentru animale,i-am dat pe toti la o vecina :D,salata verde a fost tare urata s- a scuturat repede semintele si nu am reusit sa le opresc.In schimb am reusit sa le opresc semintele de la mine si pe cea verde si pe cea rosie,le-am facut snopi si acum astept ca mai am 6 zile din cele 20 ca sa pot sa le colectez samanta.Am mai luat la ridichi chery si la unele lungi,ceapa uscata am pus si eu ieri in pamant,este prima data cand pun ceapa din acelasi an,nu stiu daca se face ca nu am mai pus pana acum asa ca am pus putina sper sa am si eu ceapa verde,ca cea veche de anul trecut am tot pus mereu sa am ceapa verde si s-a dus.Eu la ceapa stau bine,mai am 3 funii la tara si 2 la Bucuresti plus 2 ladite de ceapa,iar usturoi am dus doua funii lungi acasa si mi-au mai ramas 2 la tara plus o ladita mica pentru samanta la anul ,Am pus in schimb bulbi de ceapa de la strabunica care sunt doar pentru frunze,si tot de la strabunica am pus ieri usturoi mov care nu face catei se face ca o ceapa.Restul semintelor le pun si eu in octombrie sa am ceapa verde ,salata,usturoi si verdeata in primavara.Am strans cimbrul si l-am pus la uscat,busuiocul anul acesta nu ii iau samanta ca nu mi-a placut deloc,la flori nu prea am ca mi-au murit de seceta,ce a scapat inca nu sunt la stadiul de a le colecta semintele.
    Spor la strans cat mai multe seminte,daca ai soiuri bune este si pacat sa le pierzi.

    1. am uitat sa iti mai scriu despre castraveti si dovlecei,castravetii si dovlecei de la mine sa-i lasi 6-7 zile in soare pentru ca asa se maturizeaza samanta lor,asa se face pentru orice tip de castraveti sau dovlecei.oricum tu poti pune samanta din ei si la anul ca ai destula,asa le simti si gustul,stiu ca nu au productie la fel de mare ca cei care ii pui la 2 ani dar 2 cuiburi acolo nu mai conteaza.

      1. iti dai seama ca nu o sa pot rezista si o sa incerc si la anul :))
        Eu ii tin in bucatarie ca afara la soare as ramane fara ei. Ar disparea in burta infometata a graurilor si cotofenelor 😛

        1. Eu ma referam la ei ca si fructe,nu ca si seminte,atat dovleceii cat si castravetii trebuie sa stea aproximativ o saptamana in soare,pentru ca oricat de galbeni sau copti sunt maturizarea semintelor se face mai bine cand ii ti mai mult in soare.Baia semintelor in soare se face doar pentru cateva ore,atat pentru a le steriliza cat si pentru a avea viitoare plantute mai puternice sa lupte impotriva bolilor. 😀

          1. stiu ca la fruct te-ai referit 🙂
            O sa incerc sa tin macar semintele la soare.Stiu ca asa se tin,dar la mine e dezastru cu pasarile.Mananca tot ce prind 😦

    2. De la flori o sa iti trimit eu in Septembrie,bine ca mi-ai spus.Eu,fiind aici,ud mereu si,chiar daca fac cu greu fata caniculei,am avut de unde strange seminte.
      Eu am doar un soi de usturoi mai bun,din cel care face 4-5 catei la capatana.E destul de mare si frumos.Din cel mov nu am vazut niciodata,iar din cel de frunze mi-a promis o prietena ca imi va da radacina in toamna.
      Ce pacat ca dovlecii nu sunt de mancat.Erau tare frumosi.macar strangeai semintele ca alea sunt bune de mancat iarna la gura sobei :))
      Daca nu ai iti pot trimite si cimbrisor peren.Se inmulteste repede si e foarte frumos cand infloreste.E un fel de acoperitor de sol.
      De la ridichi lungi am strans si eu tecile,dar mi-e groaza cand ma gandesc cat muncesc sa scot semintele,ca sunt doar 2-3.Si mie nu imi place sa le bat ca pe fasole,dar cred ca pana a urma asa voi face.
      Daca vrei,iti pot trimite si fasole fideluta pitica,si cateva boabe din aia lata urcatoare,fara ate.Si mai am fasole la metru,care acum infloreste si e foarte gustoasa.
      Patrunjelul l-am nimerit bun.Desi in primul an nu face cine stie ce frunze,in al 2-lea il tund de 2-3 ori.Acum,avand in fiecare vara si din primul si din al 2-lea an,am destul mereu.
      Salata verde am oprit seminte,si am cateva fire de cules si din cea rosie creata.Inca nu s-au uscat.
      E bine ca ai seminte de leustean.La mine nu face anul asta ca sunt tufele tinere.Dar voi lua la plic.Si mie imi place sa pun in fiecare an seminte.
      Eu am semintele de morcov amestecate,ca am avut si un soi galben.Acum,la anul vad ce iese,si o sa ii pun separat pe cei galbeni de samanta,ca sa stiu care sunt.

  2. Ei, Victoria, mie nici nu mi-a trecut prin cap sa culeg semintele de la patrunjel. Nu stiu de ce nu mi-a tras prin cap.
    Foarte bune invatamintele tale, mai ales pentru unii ca mine care nu au vazut in viata lor morcovi infloriti, de exemplu. Habar n-am cum arata.
    Super mersi si tie si Mariei! Mie cel putin, imi sunteti de mare ajutor. Povestiti aici de niste lucruri la care nu eram in stare sa ma gandesc.

    1. Multumesc frumos pentru laude.Anul asta este primul in care am vazut si eu flori de morcovi 🙂 asa ca nu e o problema 😛 Daca ai sa vezi si cat de frumos miroase in apropierea lor, vei vrea morcovi si in gradina de flori 😛 Morovii au facut niste tije cat mine de inalte, cu florile foarte mici,dispuse in buchet mare, ca florile de soc.
      Ma bucur ca iti sunt de folos postarile noastre.Cu 4 ani in urma si eu invatam.
      De la Elisa – http://cuelisa.com

  3. Lasa-ma cu semintele de legume… Vazand antetul su fetisoara aia scumpa m-am gandit ce „seminte” faine aveti tu si Marius-apropo, sa-ti traiasca!- de ati facut asa o fata frumoasa!!!:)

    1. hehe,multumim frumos.
      Pai, daca la David a facut Marius proiectul sa iasa cu ochi albastri si asa s-a si intamplat, m-am gandit si eu la Rebecca sa ii cer Lui Doamne-Doamne sa imi trimita o creola cu ochi negri migdalati . Si uite ca mi-a iesit 😛

  4. sincer…eu nu cred ca are timp, plus ca ii trebe apa muuulta. plus ca acu’ vii cu sept-sept, cand prima oara ziceai sa faca rasaduri primavara…ca experiment am pus si eu seminte de ceapa (mai degraba am aruncat intr-o groapa intr-un coltisor prin mai o capatana de seminte de la o ceapa care a tinut neaparat sa incolteasca asta primavara si pusa-n pamant nici n-a dat frunze multe ca a si facut floare), azi am cazmaluit locul si era arpagic incoltit(eu ii zic arbagic dintotdeuna…si nu stiam ca sapa se incurca asa tare de semantica). tinut cont ca locul ala a fost udat mult pt.ca s-a intamplat sa fie locul de vinete de fapt, sa zicem mai-sept s-a facut arpagicul, pus inapoi in pamant-sau lasat acolo, prin iulie-aug la anu’ scoti ceapa. asa ca nu cred sa aiba timp din sept in sept sa se faca ceapa serioasa…calculul tau bun, doar ca n-ai tinut cont de apa (numai apa te va costa o gramada, sa nu mai zicem de instalatie)nenea ala din buzau cu care am vorbit eu despre ceapa (cu ocazia achizitionarii cepei de apa) mi-a zis ca ei pun primavara samanta, scot arpagicul prin aug si eventual il pun iar prin sept.ca sa scoata ceapa verde. anul urmator pun arpagicul si scot ceapa.

    1. Daca te uiti la data postarii, e clar ca de la inceputul lui August si pana la sfarsit de Septembrie (sau chiar Octombrie,ca asa am scris), sunt 2 luni cel putin.Are timp sa creasca si mama cepei.Anul trecut am pus arpagicul(apropo,fiecare ii spune asa cum se obisnuieste in zona de unde este,nu e cazul sa facem dezbateri pe tema asta 😛 ) in Septembrie.Si,pentru ca a fost cald pana in iarna, in Noiembrie mancam deja ceapa verde.Nu ma laud ca era de 30 cm si groasa ca pe deget.Dar nici de 10 cm nu era.
      Si se stie ca toamna de bine,de rau, mai ploua macar o data la doua saptamani.Si,daca ud eu in saptamana in care nu ploua,nu o sa saracesc prea rau 😛 Nu ii trebuie foarte multa apa. O spun din experienta celor 4 ani de gradinarit.mai mult decat apa ii trebuie plivit si sapat la timp,pentru a o elibera de buruieni si pentru a-i ajuta radacinile sa respire. Doar daca vrei ceapa de apa mare cat pumnul,atunci da, trebuie sa o uzi ceva mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s